5 antreprenori fata in fata cu liceenii si studentii din Sibiu  la “Vreau sa fiu antreprenor”

ubercool-antreprenor1

Proiectul “Vreau sa fiu antreprenor” e un program derulat de asociatia Romanian Business Leaders si presupune organizarea unor sesiuni de discutii in care liceenii afla direct de la oameni de business ce presupune viata de antreprenor ca alternativa de cariera si dezvoltare personala si profesionala.

Proiectul se desfasoara in 10 orase din Romania; eu am vorbit pana acum, alaturi de alti antreprenori de succes din Romania, in fata a 100 de liceeni din Brasov despre importanta stabilirii unor obiective precise si inalte, determinate de vise si aspiratii profesionale pe masura.

Acum doua saptamani am venit din nou in fata a 150 de studenti de data aceasta la Sibiu, pentru a le raspunde curiozitatilor si a impartasi cu ei o parte din experienta mea antreprenoriala, din lectiile pe care le-am invatat de-a lungul timpului si din provocarile cu care m-am confruntat.

Am avut onoarea sa le vorbesc tinerilor veniti la Universitatea Lucian Blaga impreuna cu alti patru colegi ai mei, oameni de afaceri si antreprenori de succes: Dragos Anastasiu (Eurolines), Lucian Anghel (Building Support Services), Virginia Otel (Garanti Bank) si Horatiu Pirvulescu (Ernst & Young Timisoara). Am fost bucuros sa pot discuta cu tineri isteti si deschisi, care ne-au pus intrebari, au comunicat si s-au aratat interesati de ceea ce facem.

Am tinut foarte mult sa le povestesc celor din sala despre cum vad eu antreprenoriatul – in primul rand, ca o asumare a riscurilor. Pe langa capacitatea manageriala, obtinerea de profit s.a., asumarea riscurilor mi se pare o componenta foarte importanta a antreprenorului. Asa cum imi place sa spun de fiecare data cand am ocazia, cred ca exista trei niveluri de castig:

-Ca expert, cand stii foarte bine ceea ce faci, cand esti specialist si cand, in varianta ideala, ajungi chiar sa fii o resursa indispensabila intr-un anumit domeniu;

-Ca manager, cand esti responsabil pentru rezultatele celorlalti si trebuie sa te asiguri mereu ca 1+1 fac mai mult decat 2;

-Ca antreprenor, cand iti asumi o serie de riscuri pentru a reusi; in conditiile in care doar 20% dintre afacerile antreprenoriale mai supravietuiesc la 10 ani de la infiintare, cultura antreprenoriatului si felul in care sunt asumate aceste riscuri trebuie cumva insuflata. De aceea, cred ca planificarea si setarea unor obiective sunt pasi obligatorii si foarte importanti pentru orice business care sa dea rezultate pe termen lung. Si, desigur, pasiunea pentru ceea ce faci nu ar trebui niciodata neglijata.