Ma bucur sa constat ca numarul tinerilor care participa la intalnirile organizate la Universitatea Bucuresti creste de la saptamana la saptamana.

In cadrul celei de-a treia intalniri cu studentii la proiectul “Seri de mentorat pentru cariera”, invitata mea a fost Iulia Pasa, fondator si coordonator al Departamentului de fonduri nerambursabile la Alpha Bank. V-ati astepta la o persoana destul de rigida si serioasa? Si studentii s-au asteptat, probabil, la acelasi lucru. Insa experienta corporativa vasta i-a permis Iuliei sa aiba, mai degraba, o abordare foarte practica si dinamica. Asa a fost si intalnirea noastra de miercuri seara.

Iulia a venit foarte pregatita: incantata sa impartaseasca studentilor cat mai mult din ceea ce stie, a adus hand-out-uri si i-a provocat pe tineri sa se puna in situatii concrete pentru a raspunde impreuna la intrebarea “Ce isi doresc angajatorii?”.

Cu doua lucruri imi doresc sa fi ramas studentii din discutia noastra si din dezbaterile initiate: pe de o parte, e important sa trecem peste mitul neexprimarii unei dorinte legate de venitul pe care ni-l dorim de la o slujba noua si, pe de alta parte, creativitatea exista si e necesara in orice domeniu, la orice job. E important ca fiecare dintre noi sa se poata valoriza si din punct de vedere financiar si sa inteleaga ca niciun job nu este static, ci presupune acte creative, capacitate de inovatie si de a face lucrurile altfel.

Iulia a incercat sa descopere si sa analizeze impreuna cu tinerii veniti la eveniment valorile acestora, precum si tipurile de culturi organizationale in care s-ar potrivi. Totusi, indiferent de numeroase variabile de profil, am ajuns la concluzia ca majoritatea angajatorilor apreciaza:

– Angajatii care demonstreaza fidelitate fata de companie;

– Angajatii care sunt motivati si proactivi;

– Angajatii care le pot reprezenta cu mandrie brandurile si serviciile;

– Angajatii care au curaj si vor sa profite de oportunitati;

– Angajatii care stiu sa lucreze in echipa (nu, nu este doar un mit);

– Angajatii care au o atitudine generala pozitiva.

Asadar, ce le-am recomanda studentilor pusi fata in fata cu angajatorii? Sa se arate interesati, sa le puna acestora niste valori solide pe masa si sa arate ca vor si cauta provocarile continue pentru a evolua personal si profesional deopotriva.

I-am indemnat pe studenti sa intrebe mereu angajatorul cu cine vor lucra si cine le va coordona munca. Doar asa isi pot face o idee despre mediul de lucru si isi pot da seama daca se potrivesc sau nu cu locul unde vor sa se angajeze. Dezamagirea esecului la un interviu de angajare poate fi evitata daca avem in minte un lucru simplu, dar important: intr-o singura zi putem trece de la “cea mai buna versiune a noastra” la multe alte stari care ne dezavantajeaza in fata unui intervievator. Dar, daca nu uitam cum suntem “at our best”, avem mai multe sanse sa o luam de la capat cu forte proaspete si incredere 🙂