Om de afaceri, despre Legea Prevenţiei: Trebuie să fiu mulțumit că zapciul nu m-a bătut rău de prima dată

by Octavian Badescu 208 views0

191045_articol

„Mediul de afaceri și clienții acestuia au nevoie de o dereglementare, de o simplificare, adică de o legislație mai puțin stufoasă, care să nu se modifice des, neinterpretabilă. Au nevoie de mai putine institutii și organisme de control, cu care să interacționeze și de un sistem sancționator proporțional cu mărimea impactului negativ al eventualei neconformări. Căreia din aceste nevoi îi răspunde legea prevenției ? Din păcate, niciuneia”, spune Octavian Bădescu, fondator și acționar majoritar al Sameday Courier. El crede că, în primă fază, legea prevenției va avea un efect neutru sau chiar ușor pozitiv. Însă, este incert ce beneficii va aduce mediului de afaceri, o astfel de lege, în forma sa actuală.

Octavian Bădescu estimează că vor apărea reversuri ale monedei, în contextul în care să va da mai mult de lucru angajaţilor din instituţiile statului dar şi mediului de business. „Vorbim despre noi documentaţii, pe care unii oameni trebuie să le scrie şi alţii trebuie să le parcurgă şi să şi le însuşească. Și, desigur, de noi costuri”, explică el. Prin urmare se vor elabora materiale documentare şi ghiduri, se vor difuza, „se va îndruma”. „Și cum martie din post nu putea lipsi, Ministerul are obligaţia să dezvolte şi să oprere un portal dedicat”, continuă antreprenorul. Totodată, avertizează el, mai apare pericoul că oamenii din zonele adminsitraţiei publice să iasă peste un timp şi să spună că volumul de muncă s-a mărit şi că nu au resurse să facă faţă nevoilor. „Oamenii din diferite instituţii muncesc mai mult, firmele trebuie revizitate, deci costurile de gestionare sunt mai mari. Salariile trebuie să crească şi ele, noi oameni trebuie să fie angajaţi în sistem. Carevasăzică trebuie să creştem deci veniturile bugetare, statul are nevoie de bani, pe care ghici cine-i va plăi? Practic, expansiunea statului – cel mai periculos flagel al lumii de azi – continuă prin acumularea de legislaţie”, mai spune omul de afaceri.

Legea prevenţiei, un pas înainte?

Pe scurt, legea prevenţiei zice altceva.  „Maestre – ca şi până acum, eu agent constatator vin la tine, constat neregulile, dar dacă vreuna e pe lista de excepţii, în cazul ei – o data la 3 ani nu te sancţionez din prima. Legea mă obligă să te avertizez, să întocmesc un “plan de remediere”, să îţi dau un răgaz pentru a te conforma celor ce îţi spun, să vin înapoi în 3 luni şi să te sancţionez pecuniar atunci, dacă nu ai rezolvat”. Adica eu ca şi contribuabil sa fiu mulţumit că zapciul nu m-a bătut rău de prima dată dacă am greşit doar puţin. Da – din această perspectivă, e un pas înainte şi trebuie apreciat ca atare”, a explicat, pentru Capital, Octavian Bădescu.

În opinia sa, dacă un factor politic este realemente interesat de a face un bine mediului de business, trebuie să se asigure că simplifică legislaţia reducând fizic numărul de acte normative, reducând numărul instituţiilor şi impactul “organelor de control”, reducând la strictul necesar numărul posibilelor comportamente sancţionabile şi recalibrând amenzile, de preferat în consultare cu mediul de afaceri.

 

Articol publicat in: http://www.capital.ro/om-de-afaceri-despre-legea-preventiei-trebuie-s-fiu-multumit-c.html